Vilka olika delar består din pension av? Lär dig mer om allmän pension och tjänstepension här.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur du sparar till din pension på ett smartare sätt. För att kunna göra det gäller det att tillfullo förstå hur din pension ser ut och vad den de facto består av.

 

Den allmänna pensionen kommer från staten

 

Pensionsmyndighetens hemsida går det att läsa om hur pensionen allt som oftast består av ungefär tre delar. Det är allmän pension, tjänstepension och sedan ett eget sparande. Vissa delar kan du påverka själv – andra indirekt genom att du jobbar till exempel. Pensionen som är allmän ansvarar Pensionsmyndigheten för, denna kommer från staten och administreras sedan av myndigheten. Pengarna kommer från inkomst och premier som grundas på inkomst. Har du låg inkomst eller ingen alls påverkar detta din allmänna pension:

 

Varje år du arbetar tjänar du automatiskt in till din framtida pension – Pensionsmyndigheten

 

Tjänstepensionen kommer från arbetsgivaren

 

Tjänstepensionen är den du får från arbetsgivaren, något de flesta får. Har du haft flertalet olika arbetsgivare har du också tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag som arbetsgivarna haft avtal med. Även om du inte bestämmer summan som sätts in av arbetsgivaren kan du ofta påverka din fondportfölj och själv välja hur pengarna ska placeras.

 

Eget sparande till pension

 

Många sparar privat i en bank eller hos ett försäkringsbolag för att ha lite extra pengar när det vankas pensionering. Detta är helt frivilligt men kan göra så att du har mer pengar att röra dig med när du sedan är äldre. Ju längre du jobbar, desto mer har du sedan i pension, men kortare tid har du kvar att njuta av din ålders höst. Svår prioritering det där.