Ett kontor eller vilken arbetsplats som helst behöver rätt möblemang för att fungera optimalt. Något om heller inte skadar är om arbetsplatsen är miljövänlig, i alla fall så miljövänlig den kan bli. Alla kan göra något.

Vad behövs för att skapa en bra arbetsplats där medarbetarna trivs? Bland annat för arbetsplatsen anpassade kontorsmöbler som både är ergonomiska och i rätt design. Det kan vara allt från whiteboards till stapelbara stolar, golvskärmar som skärmar av och dämpar ljud, bord att jobba och äta vid, höj- och sänkbara pallar, liksom hurtsar och skåp för dokument.

Ett miljövänligt tänk på arbetsplatsen

Det är allt mer aktuellt med miljön, inte minst på grund av att jorden verkligen behöver lite mer eftertanke. Du kanske inte kan rädda alla regnskogar, men alla kan faktiskt göra något. Här på Naturskyddsföreningen finns ett antal tips som går att ta till sig – och gärna sprida på arbetsplatsen man jobbar på. Det kan göra en skillnad, särskilt om alla vill vara med och bidra till en bättre och friskare värld.

  • Välj miljömärkta produkter. Det finns papper, tvål, diskmedel och rengöringsmedel som är märkta med miljömärkning Bra Miljöval.
  • Stäng av alla apparater när de inte används. Apparater i standby-läge drar ström, därför är det bäst att stänga av dem helt.
  • Ha möten via webb, telefon eller video. På så sätt kan du undvika många tjänsteresor, vilket gör att du minskar din miljöpåverkan samtidigt som du sparar en hel del pengar och tid.
  • Läs på skärmen eller skriv ut dubbelsidigt. Undvik pappersutskrifter och kopiering. Läs istället mer texter på dataskärmen, scanna dokument och arkivera elektroniskt.
  • Byt till el märkt med Bra Miljöval. Det gör du enkelt genom ett telefonsamtal till ditt elbolag. Kan de inte erbjuda el märkt med Bra Miljöval? Byt elbolag!
  • Luncha grönt. Var klimatsmart – ät vegetariskt minst två dagar i veckan.
  • Fika ekologiskt.

Källa: Naturskyddsföreningen

En arbetsplats utan stress?

Mer att tänka på för att skapa en trivsam arbetsplats är att jobba förebyggande med stress och utmattning. I en artikel i MåBra går det att läsa mer fördjupat om detta och varför kvinnor är värst drabbade. Om du vill anmäla din arbetsplats för missförhållande går det att göra på Arbetsmiljöverkets hemsida.