Något som tyvärr blir allt vanligare är olika former av bedrägerier och den absolut vanligaste formen har kommit att bli id-kapning. Här är berättar vi hur bedragarna går till väga och delar med oss av några samlade tips om hur du ska undvika att drabbas.

Om du misstänker att du drabbats av ID-kapning bör du börja med att spärra ditt personnummer, dina konto- och kreditkort och sedan polisanmäl händelsen, ett annat bra tips vid ID-kapning är att kolla in denna video med mer förklarande information:

Så lurar bedragare dig

Polisen tar emot hundratals anmälningar rörande ID-kapningar varje vecka och till SVT säger en av poliserna som arbetar med att ta emot och utreda anmälningarna att han anser denna form av bedrägerier är djävulens påfund. Id-kaparna har nämligen ingen som helst skam i kroppen och riktarfrämst in sig på äldre, men det är inte bara de gamla som drabbas. Bedragarnas senaste metoder riktar in sig på vanliga människor och då går bluffen ut på att bedragaren utger sig för att vara din bank för att få dig att logga in med din kod på ditt mobila bank-ID, och då är det i princip kört. Andra former av vanliga bedrägerier har Expressen listat och där tar man bland annat upp falska Facebook-vänner i nöd, posttjuvar, ID-kapningar och falska mail från olika företag.

Så skyddar du från att bli kapad

Om du vill läsa mer om hur dina försäkringar kan skydda dig om du drabbas av ett bedrägeri är ett tips att läsa Privata Affärers artikel i ämnet. Där har man tipsat om vad som kan gälla på hemförsäkringen och vilka andra skydd du kan skaffa dig i form av försäkringar. Du som vill ha mer ytterligare detaljerad information och tips vid ID-kapning rekommenderas att läsa mer företaget Konsumentiq som listat alla olika typer av bedrägerier och tips om hur du ska göra om du drabbas. Kontakta även din bank för att säkerställa så ingen kommit åt ditt konto och för att få lära dig mer om hur just din bank arbetar förebyggande vid bedrägeri och vad som händer om du drabbas.