Att arbeta hemifrån har många fördelar, du sparar tid genom att inte ha någon resväg till jobbet och du kan välja hur du vill ha din arbetsmiljö. Men det finns också ett flertal nackdelar med att jobba hemifrån.

Ung man som arbetar på sin dator hemifrånVill du arbeta hemifrån är det en bra idé att ha ett särskilt rum som du inreder till kontor. När du ska inreda ett rum för ditt hemmakontor finns det flera viktiga saker att tänka på. Ska du tillbringa många timmar på ditt hemmakontor bör du tänka ergonomiskt. Ett höj- och sänkbart skrivbord är att rekommendera, liksom en bekväm kontorsstol som går att ställa in. Med ett höj – och sänkbart skrivbord kan du variera mellan att sitta ner och att stå upp och jobba. Det kan också vara värt att införskaffa en pilatesboll – den har du inte bara användning för när du ska träna hemma utan den fungerar utmärkt att sitta på vid skrivbordet emellanåt. Genom att variera vilka ställningar du jobbar i förebygger du rygg- och nackproblem.

Ljud och ljus

Om du inte bor ensam och behöver arbeta på ditt hemmakontor när övriga familjen är hemma kanske du behöver någon ljuddämpning. Det behöver inte vara krångligt eller kostsamt att få till en bra ljuddämpning, det kan räcka med att sätta upp textiler särskilt anpassade för ljuddämpning vid dörr och väggar. En annan viktig faktor för att arbetsmiljön på ditt hemmakontor ska bra är belysningen. Se till att du har en lagom stark lampa som går att justera, så att du kan ställa in den så att den passar just dig. Är du högerhänt bör ljuset från skrivbordslampan komma från vänster och vice versa.

Nackdelar med att arbeta hemifrån

Det finns också nackdelar med att jobba hemifrån. Det kan vara svårt att fokusera på arbetsuppgifterna när det är så mycket annat som distraherar – tvätt i tumlaren som ska vikas, en diskmaskin som ska tömmas, andra hushållssysslor eller den där jättespännande romanen du började på kvällen innan. Ett tips är att försöka gå in i ett ”jobb-mode”. Det kan du göra genom att så snart du gått in i rummet som är ditt hemmakontor så har du ”gått till jobbet”. Då finns inga hushållsgöromål utan du fokuserar helt på jobbet. För att underlätta kan du göra ett schema över vad du ska göra när och när du ska ha lunch och kaffepauser.