Den som arbetar som lastbilschaufför känner till alla de ihopslarvade körjournalerna som det är lag på att föra. Ett enda virrvarr av loggar som ibland höftas ihop när man glömt fylla i en rast eller en extra körsträcka. Idag har lastbilsyrket sannerligen revolutionerats av GPS-tekniken, som gör det möjligt för chauffören att rapportera i realtid till sin arbetsledare.  

Det är ett tufft och förhållandevis ensamt jobb. Lastbilschaufförer efterfrågas som aldrig förr, och ses som själva ”blodkropparna” i ett omloppssystem för ett växande och sunt näringsliv. Med åren har mycket hänt för lastbilsyrket. Man har arbetat mycket med att lyfta statusen, få in fler kvinnor i branschen och dessutom har delar av yrket digitaliserats till chaufförernas fördel, läs mer.

App som sparar tid

En app som har gör det möjligt att samla in, lagra och redovisa data från ens körsträckor har gjort att man sparar en hel del tid. Tid som förr lades på att manuellt fylla i och räkna ut körsträckor och pauser görs helt enkelt automatiskt och redovisas för ens arbetsgivare. När allt fler efterfrågar lastbilschaufförer är det spännande att se att yrket i sig också utvecklas och underlättar för de som arbetar på vägarna.

Varför efterfrågas då fler lastbilschaufförer? Orsakerna kan vara följande:

  • Många äldre lastbilschaufförer pensionerar sig.
  • E-handeln gör att allt fler behöver transporter genom landet mellan lager och kosnumenter.
  • Det byggs just nu mycket i Sverige. Det gör att godstransporter och annat efterfrågas starkt.

Läs mer på Transportarbetaren.

Bristen på lastbilschaufförer har drabbat stora näthandelsjättar som ICA och Postnord. Här kan du lyssna på SR där Mathias Linde, platschef på SYAB i Kalmar, resnoerar kring efterfrågan på lastbilschaufförer.

Vi är övertygade om att bättre arbetsvillkor och mer digitalisering och automatiserade lager kommer innebära att fler väljer att söka sig till lastbilschaufföryrket, som trots allt är ett mycket trevligt arbete och som garanterar goda förutsättningar i framtiden! Vi vill passa på att hylla lastbilschaufförerna som ser till att hela omloppet med leveransen och handeln fortfarande får bra i Sverige och knyter samman landsbygden med städerna.