Dags att starta företag på nätet? Det är inte så lätt som man tror när man sitter och funderar ut sin fantastiska affärsidé. När du väl sätter igång kommer du märka att det är mer att tänka på än endast själva varan som ska säljas. Här beskriver vi två viktiga delar i resan till din egen e-shop.  

e-handelE-handelsn stod för 57,9 miljarder svenska kronor under förra året, visar E-barometern.  Detta var en tillväxt med 16 procent jämfört med året innan, vilket visar på att det finns stora potential om man har tänkt etablera sin verksamhet på nätet. Man spår att under nästa år fortfarande kunna se att ökningen går i samma spår där ökningen faktiskt kan slå rekord.

Men hur börjar man när man ska starta sin e-handeln? Magento, fakturaprogram och mängder av andra begrepp som behöver tydas. Här hjälper vi dig på traven till en god start av din verksamhet på nätet. Lycka till!

Välj ett system med omsorg

Förhoppningsvis har du redan en bra affärsidé där hela tanken bakom företaget står klart. Nu är nästa steg att du ska kunna börja sälja dina produkter på ett smidigt sätt och samtidigt kunna möta dina kunder med en snygg e-handelsplats. När du ska starta en e-shop är det viktigt att du väljer ett bra system som uppfyller kraven för att köpet av kund ska gå så lätt och smidigt till som möjligt. Om du har kunskap kan du bygga ditt eget system, annars måste du hitta en bra så kallad ”open source”-lösning, tipsar verksamt.se.

Ett av de vanligaste systemen som företag använder sig av när de säljer sina varor på nätet är Magento. Detta är en plattform för e-handel och är rustad med de resurser som du kommer behöva.

Leverans och distribution

När du väl har fått in dina första kunder kommer de förhoppningsvis lägga några varor i varukorgen för att sedan gå vidare till betalningen. När beställningen är gjord är det upp till dig att se till att varorna blir levererade inom rimlig tid. Du behöver helt enkelt bestämma dig för om du själv ska ta hand om distributionen eller om du behöver hjälp. Det finns möjlighet att låta eventuell leverantör ta hand om leveranserna eller så kan du köpa tjänsten av ett företag som erbjuder leverans och distribution.