Hur ser lånemarknaden ut i Sverige och vad kan bli bättre hos de större låneförmedlingarna som dominerar marknaden? Hur väljer allt fler svenskar att spara pengar?

pengarDet finns olika typer av lån på lånemarknaden i Sverige. Det gör även att det finns flertalet olika låneförmedlare. En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan långivare och den som vill ta ett lån, det vill säga låntagaren. Dess uppgift är bland annat att göra det så enkelt som möjligt för låntagaren att både jämföra erbjudanden hos olika kreditinstitut och banker samt att hitta det billigaste lånet. Det är sedan långivaren som betalar för själva låneförmedlingen, vilket gör tjänsten helt gratis för den som är i behov av att ta ett lån. Men vad finns det att tänka på kring detta egentligen?

Skarp kritik mot otydlig information

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur Konsumentverket ligger på flera större låneförmedlare som alla hävdar att du genom en ansökan får hela tjugo banker att tävla om dig som kund. Det som är det kluriga i det hela är att låneförmedlaren faktiskt kanske samarbetar med någon eller flera av bankerna och att konsumenten inte vet hur själva tävlingen går till. Det är ju viktigt för konsumenterna att faktiskt veta om alla kreditgivare tittar på ens ansökan och ger antingen erbjudande eller avslag. Konsumentverket vill nu att flera stora förmedlare av lån ska bli tydliga och raka med vilka de samarbetar med och ge en förklaring till hur det går till när ”tjugo banker tävlar om kunden”. Dessutom är det så att ingen av de kritiserade förmedlarna nämner den effektiva räntan i sin marknadsföring på det sätt som lagen kräver, något som Konsumentombudsmannen (KO) också reagerar på. Nu väntar sig myndigheten svar och ändringar från låneförmedlingarna som blivit granskade och kritiserade.

Allt fler väljer uppstickarbanker för sparande

papper organiseraFörutom att använda sig av smarta låneförmedlingar för att hitta bra villkor verkar svenskarna fått nog av storbankernas låga räntor när de väl bestämt sig för att spara pengar. Svenskarna sparar som aldrig förr men allt fler väljer bort de traditionella storbankerna och lägger sina besparingar i uppstickarbanker med mer förmånliga villkor. Det som nischbanker och andra uppstickare på marknaden använder sig av är bland annat en hög inlåningsränta som verkligen ger effekt. Det är nämligen så att allt fler tycks reagera på storbankernas dåliga räntevillkor som i stort sett inte ger någon inverkan alls på sparandet. När du väljer bank för ditt sparande, jämför alltid sparräntan mellan olika banker och kreditinstitut. Det är nämligen så att skillnaderna i dessa ofta kan vara betydande och ett faktum är att just storbankerna ligger långt efter.

Nischbanker som de kallas, är mindre banker och finansföretag som ofta är inriktade på en viss specifik banktjänst eller ett visst område. Dessa har vidare sällan stora kontor med bankvalv och anställda i blankputsade skor, i stället betjänar de sina kunder via internet och telefon. De kan i stället ge en bra sparränta och ofta ligger inlåningsräntan på över 3 procent och med fria uttag utan bindningstid. Storbanker ger ofta betydligt mindre i ränta, SEB ger till exempel bara en sparränta på 1,40 procent. Mer om detta kan du läsa om här.