När det kommer till lån så finns det egentligen hur många olika typer som helst. Det är kanske inte helt lätt att ge sig ut i lånedjungeln utan att veta så mycket om vad som finns, därför går vi här igenom några av de vanligaste lånen som du kan ta.

Den typ av lån du tar ska baseras på vad du ska göra med pengarna. Fundera över vad som är syftet med ditt lån och hur snabbt du kan tänkas betala tillbaka det.

Snabblån – precis som det låter

Snabblån är precis som det låter. Egentligen är snabblån ofta det dyraste sättet att ta lån på eftersom räntan är högre, skriver Hallåkonsument. Men med ett snabblån kan du snabbt få pengar till det du behöver på ett smidigt sätt utan långa utredningsprocesser. Om du tillexmepel behöver pengar snabbt till en investering som du snabbt vill betala av så kan snabblån vara nått för dig.

Privatlån och bolån

Om du tar ett privatlån behöver du inte ha någon säkerhet för ditt lån och vanligtvis löper lånet mellan 2-15 år, skriver Finansportalen. Oftast så kan du betala tillbaks hela lånet eller stora delar av lånet när du vill, eller betala av det jämnt med en mindre summa per månad. Privatlån lämpar sig till det mesta. När det kommer till bolån är det en annan femma. Där måste du ha en säkerhet. Säkerheten i ett bolån kan vara en fastighet, en lägenhet, en sommarstuga eller något annat. Du kan tillexmepel belåna upp till 85 procent av en säkerhet med ett bolån. Bolån tar du oftast över flera år och du kan välja som du vill ha rörlig eller bunden ränta.

Medlemslån – kan ge bättre villkor

Om du är medlem i någon förening eller organisation kan det innebära att du får ta ett så kallat medlemslån, ett lån med bättre villkor.

”Om du är medlem i ett fackförbud eller i en organisation kan du få bättre villkor med ett medlemslån. Tillsammans med en långivare har de förhandlat fram förmånliga lånevillkor som de erbjuder sina medlemmar”, skriver konsumenternas.se.