Många arbetslösa måste ta lån för att få ekonomin att gå ihop. Visserligen går det via vissa aktörer att låna även om man är arbetslös, men det bästa är att spara pengar när man tjänar dem, så att man alltid har en buffert vid nödfall.

10209745-businessman-carrying-his-belongings-in-box

Nya siffror från A-kassornas Samorganisation visar att tre av tio arbetslösa är tvungna att låna pengar för att få ihop sin ekonomi. Detta på grund av att så få som 9 procent av alla heltidsanställda a-kassemedlemar får ut 80 procent av sin tidigare lön när de blivit arbetslösa. A-kassans högsta möjliga ersättningsbelopp har legat på samma nivå sedan 2002. Läs mer.

Lån trots arbetslöshet

Men är man arbetslös kan det även vara svårt att låna pengar och då finns i princip inget sätt att få ekonomin att gå ihop. Turligt nog finns en del aktörer som även kan låna ut till folk som är i en osäker jobbsituation. Ett utav dessa företag är smslåneföretaget Meddelandelån och vill man få mer information om företaget går det utmärkt att besöka deras sociala medier. Vad man dock alltid bör tänka på när man tar ett lån, oavsett jobbsituation, är att man ska ha möjlighet att betala tillbaka lånet och att man inte bör låna pengar för att köpa dyra varor som man egentligen inte har råd med.

Spara för framtiden

Förutom att låna pengar, kan man se till att spara pengar när man är i en bra ekonomisk situation, för att klara sig ifall man exempelvis skulle förlora sitt jobb. Hela 65 procent av svenskarna sparar faktiskt pengar varje månad och det vanligaste sparbeloppet ligger på 2 000 kronor. Svenskarna kan dock bli bättre på att spara eftersom det finns en grupp i samhället som tjänar bra men ändå inte lägger undan pengar. Man blir nämligen väldigt sårbar om det skulle hända något som påverkar ens ekonomi om man inte sparar en del pengar, uppger Svenska Dagbladet.