Alla som driver ett företag vet att en stor del av det är att anställa rätt personal. Förra ministern Nyamko Sabuni arbetar nu på företaget ÅF och hon har drivit ett initiativ som innebär att företaget endast kommer att anställa kvinnor i september.

3519922-working-meeting

Det finns många steg man måste ta när man startat ett företag. Vill man lära sig mer om dem ska man läsa det här inlägget. Ett steg som de flesta företag måste ta så småningom är att anställa personal. Vissa företag klarar sig många år utan att behöva nyanställa, men efter ett tag är det dags. Att anställa personer som ska arbeta på ens företag kan vara svårt, man lägger ju trots allt en del av företaget i deras händer. Därför gäller det verkligen att man anställer någon som man har förtroende för och som man tror kan göra ett riktigt bra jobb.

Vill jobba på jämställdhetsfrågor

När det är dags att anställa är det självklart en hel del saker som man måste ta ställning till. En utav dem är vilken typ av person man vill anställa. De flesta företag vill ha ett brett spektra av olika personer med olika bakgrund. Detta kan vara en bra grund att stå på för att skapa mångfald och en trivsam arbetsplats för alla. Sedan kan man självklart välja att föregå med någon typ av gott exempel när man anställer, som kvinnan i den här Svd-artikeln har gjort. Artikeln handlar om före detta politikern Nyamko Sabuni som var minister i Reinfeldts regering. Sedan fem månader jobbar hon inte längre som politiker, utan har fått anställning som hållbarhetschef på företaget ÅF. Hon vill jobba på jämställdhets- och mångfaldsarbetet på företaget och detta gör hon för tillfället genom att endast anställa kvinnor.

Anställer bara kvinnor

ÅF har i dagsläget 23 procent kvinnor anställda och bland cheferna ligger siffran på 17 procent. Detta vill alltså Sabuni ändra på och har två arbetssökande samma meriter ska kvinnan alltid väljas. Visserligen rekryteras bara tjejer endast i september månad, men enligt Sabuni är detta ett steg i rätt riktning för att få in fler kvinnor i företaget och i branschen.