Det är en dyster nedåtgående trend som visar att allt fler sjukanmäler sig till sitt jobb. Och de som gör det gör så allt oftare. Nu lanserar Försäkringskampanjen en ny kampanj för att vända en nedåtgående trend. Samtidigt finns det flera tips för dig som företagare och anställd för att själv påverka ditt välmående på din arbetsplats.

 

Laget Sverige

Laget Sverige heter kampanjen som försäkringskassan nyligen lanserade. Tillsammans med flera kändisar vill myndigheten uppmärksamma det ökande antalet sjukskrivningar runt om i Sverige. De menar på deras informationssida om kampanjen att en sjukdom inte enbart är ett isolerat problem som enbart påverkan den enskilda arbetsplatsen. Ett högt antal sjukanmälningar runt om i Sverige påverkar samhällsekonomin som sådan. Det är även ett tecken på ett folkhälsoproblem som kan riskera att växa in i allt större proportioner. Kampanjen riktar sig till dig som:

 

  • Är individ och vill be din arbetsgivare eller läkare om råd och hjälp
  • Är arbetsgivare och vill arbeta förebyggande med sin personal för att motverka sjukanmälningar
  • Är läkare som behöver stöd och råd i att göra relevanta bedömningar och ge stöd till personer vid behov.

 

Vad kan ditt företag göra för att minska sjukanmälningarna?

Vad har Google, Apple och Spotify gemensamt? De utformar sina kontor efter deras personals lekfulla kreativitet. I öppna kontorslandskap inredda med fotbollsplaner, rutschkanor och pingisbord väcks de anställdas kreativitet. Rena och ljusaanstallda kontor är framförallt något som tycks vara centralt i att få ner sjukanmälningarna. Men som företagare kan det vara svårt att hitta pålitlig städhjälp – men trots att det finns tjänster online kan det vara svårt att hitta städhjälp som den kundia.com erbjuder.

 

 

 

 

Vad kan du som anställd göra själv för att få en mer trivsam arbetsplats?

Det finns några enkla tips för dig som vill göra din arbetsplats mer trivsam. Att inreda kontoret eller arbetsplatsen med en personlig touch är ett sådant sätt. Du kan till exempel placera en bild på din familj, inreda med växter eller höra med chefen om du kan få en färgglad stol. Endast din fantasi stoppar möjligheterna.