Debatten om huruvida det är bra eller dåligt att stå upp eller sitta ned och arbeta är ständigt pågående, men vad stämmer egentligen? Ena sidan säger att det är farligt att stå och andra sidan säger att det är farligt att sitta ned – sanningen ligger såklart någonstans där mittemellan.

Ska man sitta eller stå upp och jobba? Det är debatten som gäckat de senaste åren rörande ergonomi på arbetsplatsen. Så vad är då svaret? En kombination mellan de både ställningarna är vad som rekommenderas, och att man väljer en bra kontorsmöbel att arbeta vid. Tips är att skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord, och om det inte är möjligt går det bra att fokusera på sin stol. Köp en sadelstol då för denna låter dig träna samtidigt som du sitter – och orkar du inte växla mellan stående och sittande position så är detta ett bra val.

Överens om att ergonomisk variation är bra

Vad forskarna är överens om, oavsett mm de förespråkar sittande eller stående, är att variation i arbetet är bra för hälsan. Och larmet om att det skulle vara farligt att stå upp är falskt. I en intervju i Nyhetsmorgon berättar professorn Mai-Lis Hellénius hur det faktiskt finns hela 67 andra studier på området som motbevisar detta påstående. Så hur det kommer sig att just detta påstående fått så pass stor spridning är lite oklart, men troligtvis beror det på den heta debatten som florerat i medierna om just det här ämnet. Till exempel en tidning som plockade upp nyheten är Veckans Affärer som bland annat skrev om hur forskarna i denna studie tittat på en rad olika variabler hos flörsökspersonerna som deltagit – men som Mai-Lis också poängterar i Nyhetsmorgon är att man dock råkat kollra bort en del andraviktiga parametrar som måste finnas med för att studien ska vara korrekt. Så vad ska man då tänk kring att sitta ned eller stå upp på jobbet? Här är några enkla förhållningstips att tänka på:

  • Variera – stå ibland, sitt ibland och ta pauser. Kroppen mår inte bra av att bara sitta ned rakt upp och ned.
  • Kontorsmöblerna – välj möbler såsom skrivbord och stol som är anpassade ergonomiskt efter dina personliga förutsättningar.
  • Datorskärmens inställningar – glöm inte att även datorns ljus och övriga inställningar påverkar din hälsa, se till att datorinställningarna med både ljus, höjd och tangentbord är korrekt kalibrerade för att passa just dig som användare.